Yerden Isıtma Sistemleri - Yerden Isıtma Fiyatları

Günümüz dünyasında özellikle de Türkiye’ de ısınma sistemleri büyük değişikliğe ve gelişmeye uğradı. Yerden ısıtma sistemleri bu yeniliklerin ve gelişmelerin başında gelmektedir. Çünkü düşük sıcaklıkta 45°C ve 55°C derece arasında çalışır. %35 yakıt tasarrufu sağlarken zemini bir bütün olarak ısıttığından binanın kuru kalmasını bu sayede rutubet ve bakteri oluşumunu engeller.

Eskilerde soba ve kalorifer petekleri gibi birçok ısıtma türünü denedik. Zaman geçtikçe ve teknoloji de ilerledikçe ısınma sistemleri de çeşitlilik kazandı. Kullanıcı yorumlarını da dikkate aldığımızda yerden ısıtma tercih edilmektedir.

Bu teknoloji eviniz ve büyük yaşam alanları için uygun, soba ve radyatör gibi yer kaplayan yüksek enerji faturalarından kurtaran bir ısınma şeklidir. Artık evinizin odalarında daha çok kullanılabilir yer olacak ve konutunuz her bir köşesi eşit şekilde ısınacak. Yerden ısıtma sistemleri günümüzde çok tercih edilen bir sistem haline geldi ve her gün popülerliğini katlayarak arttırdı.

Yerden Isıtma Nedir?

En basit haliyle zeminden ısı yayarak odalarınız güvenle ısıtan bir çözümdür. Sıcaklık alttan ve eşit miktarda yayıldığı için odanızın her tarafı aynı ısınır. Yerin altına döşenen köpük ve borular aracılığı ile sıcak su evinizin her tarafında dolaşarak ısıtma sağlar. Zemine bastığınızda iyi ve keyifli hissedersiniz. Bünyenizde hoş bir hissiyat uyandırır. Alttan ısıtma sağlığınız için de ciddi bir öneme sahiptir. Çünkü toz yapmaz ve rutubeti engeller. İnsan anatomisine en uygun olan ısınma çözümüdür çünkü insanlar sıcaklığı ayaklardan alır ve yukarıya doğru iletir. Soğuk ayak sıcak baş sendromunu engeller. Ekonomik olarak da sizi daha az enerji ile ısıtacağı için fatura fiyatlarına da olumlu yönden etki etmiş olur.

Nasıl Yapılır?

Temel mantığı şu şekildedir. Sıcak suyu yerin altından borular aracılığı ile dolaştırarak betonu ısıtır. Öncelikle yerden ısıtma köpüğü tüm yüzeyi kaplayacak şekilde döşenir bu bir yandan da ısı yalıtımı sağlar. Sonra yerden ısıtma borusu olarak adlandırılan ve içinde sıcak suyu muhafaza eden borular, köpüğe belirli bir ölçüyle yerleştirilir.  Teknik bir bilgi olarak;  Cam kenarlarında ısı kaybı yüksek olacağı için boru o bölgeye 7,5cm olacak şekilde sık döşenir. Odaların orta bölümlerinde ise borular 15cm aralıklı olarak döşenir en doğru sistem budur. Salyangoz adı verilen bir düzlemde yerleştirilir. Bu hatlar en fazla 80 metre olmak zorundadır. Kısa olursa çok sıcaklık yayar uzun olursa da sıcak su daha uzun bir hattan geçeceği için soğuyarak verimliliği düşürür. En son işlem ise borular yerden ısıtma kollektörü denen ve dağıtıcı görevi gören malzemeye bağlanarak tesisat sonlandırılır. Straforun üzerine ise 4 cm ile 6 cm arasında şap atılarak işlem tamamlanmış olur.

Önemli Bilgi: Boruların uzun veya bazı yerler için kısa kullanılması gerekiyor ise mutlaka debimetre ayarı yapılmalıdır.

Avantajları ve Dezavantajları

Avantajları ile başlayacak olursak en başlıca avantajı eşit sıcaklık vererek tüm zemini ısıtmasıdır. Yerin altında olduğu için görülmez. En soğuk havada bile çıplak ayakla dolaşılabilirsiniz. Konfor hissiyatı oluşturur iyi hissetmenizi sağlar. Çocuklu aileler için de tercih edilme nedenleri vardır. Çünkü yerde oynamayı seven bebek ve çocuklar soğuktan etkilenmez. Oyun alanları onlar için sıcacık tutulur.

Dezavantajları ise ilk kurulum maliyeti petekli sistemlere göre pahalı olabilir ama daha düşük doğalgaz faturası geleceği için uzun vadede kurulum maliyetini amorti edecektir. Bir diğer sorun ise hali hazırda oturulan evlerde yerden ısıtma yapılmak istenmesidir. Bu sistem en sağlıklı olarak yapılması için zeminin yani şapın kırılması gerekmektedir.

Yerden Isıtma Maliyetleri – Fiyatları

Markalara göre fiyatlar ve maliyetleri aşağıdaki tabloda ortalama olarak belirttik. Bu tabloda standart alanların maliyetleri yer almakta. Markalar içinde de malzeme türüne göre farklılıklar olduğu için en iyi fiyat teklifini bizimle iletişime geçip alabilirsiniz.

AlanWavinTLRehauDanfossFrankische
50 m²37.500 TL50.000 TL42.500 TL40.000 TL
80 m²60.000 TL80.000 TL68.000 TL64.000 TL
90 m²67.500 TL90.000 TL76.500 TL72.000 TL
100 m²75.000 TL100.000 TL85.000 TL80.000 TL
120 m²90.000 TL120.000 TL102.000 TL96.000 TL
150 m²112.500 TL150.000 TL127.500 TL120.000 TL

NOT: Fiyatlara KDV dahil değildir. Euro kurunda oluşan fiyat hareketlenmeleri için bizden fiyat alabilirsiniz.

elektrikli yerden ısıtma sistemleri
Elektrikli Yerden Isıtma Sistemleri
sulu yerden ısıtma sistemleri
Sulu Yerden Isıtma Sistemleri

Yerden Isıtma Çeşitleri

Alttan ısıtma sistemleri esasında iki ayrı seçenek sunar, elektrikli ve sulu olarak. İkisini birbirinden ayıran en temel özellik sulu sistemde sıcak su dolaşımı olurken elektriklide elektrik kabloları aracılığıyla sıcaklık dağılır. Kullanım alanlarına göre iki seçeneğin de kendine göre alışkanlıkları vardır. Sulu yerden ısıtma ev, iş yerleri cami gibi büyük alanlarda uygun olurken elektrikli yerden ısıtma ise daha çok teras, balkon, kış bahçesi gibi alanlarda tercih edilir. Bir diğer yandan su bazlı sistemin kurulum maliyeti elektrikli sisteme göre daha ekonomiktir. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde elektrik fiyatları yüksek olduğu için kullanıcılarda yapılan anketlerde sulu sistemlerin tercih edilme oranı bir hayli yüksektir. İki sisteminden hangisi sizin için uygun ve kullanılabilir olduğundan emin değilseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz. Mühendislerimiz sizin için en uygun sistemi önerecektir.

Yerden ısıtma Hesabı Nasıl Yapılır?

Yerden ısıtmayı araştırdınız ve size uygun olduğunu düşündünüz ve yaptırmaya karar verdiniz. Şimdi de sıra hesaplamaya yapmaya geldiyse ortalama maliyetler ve kullanılacak malzemeler için size aşağıdaki basit formülü paylaşacağız. Bu sayede kendiniz de basitçe yerden ısıtma hesabı yapabileceksiniz.

 Öncelikle dairenizin 1 katının toplam metrekaresini belirleyin. Elinizde m² bilgisi yoksa veya teknik proje çizimine sahip değilseniz endişelenmeyin. Biraz uzun yoldan olsa da tüm alanların en ve boy ölçülerini metre yardımı ile belirleyin. En ve boy çarpıldığında size o alanın metrekare bilgisini verir. Diğer alanları da tuvalet, banyo, kiler gibi alanları da eklemeyi unutmayın.

Örnek olması için biz 100m² alana sahip bir dairenin yerden ısıtma hesabını yapacağız.

Yerden ısıtma köpüğü(straforu) toplam bulduğunuz daire metrekaresi ile aynıdır. Boru uzunluğunu bulmak için ise daire metrekaresini  0,15 sayısına bölmeniz gerekir. Çıkan sonuç sistemde kullanılacak boru uzunluğunu verir. Kollektör ağız sayısını da boru uzunluğunu 80 sayısına bölerek elde edersiniz.

 Yani;

Köpük = Toplam m²

Boru = Köpük / 0,15

Kollektör Ağız Sayısı = Boru / 80

Bu üç ana bileşeni hesapladıktan sonra montaj yardımcı ekipmanlarını hesaplamaya geldi.

Boru Bağlantı Rakoru = Kollektör ağız sayısı kadar

Sabitleyici Çengel = Boru uzunluğu / 0,5

Şap Katkı Maddesi = Köpük x 0,2

Kavis Dirsek = Boru bağlantı rakoru kadar

Küresel vana seti = Kollektör adedi kadar

Montaj için gereken ekipmanları da hesapladık. Şimdi Sıra da otomasyon ekipmanalarına geldi.

Aktüatör adedi = Rakor / 2

Kontrol Paneli = Kollektör adedi kadar

Oda Termostatı = Kontrol etmek istediğiniz oda veya alan sayısı kadar.

İki Yollu Vana = Eğer bir oda termostatı ile tüm katı kontrol etmek isterseniz gerekecektir. Bu parça kullanıldığında kontrol paneline gerek kalmaz ve sadece 1 adet aktüatör ve oda termostatı yeterli olur.

Sabit Değer Ayar Seti = Yerden ısıtma sisteminize kombiden değil de merkezi bir ısı kaynağından yüksek basınç veya sıcaklık geliyor ise 55 °C derece gibi. 55 °C üstü uzun süreli kullanımda yerden ısıtmaya zarar verebileceği için bu ürün sıcak suyu sistem için uygun olan sıcaklığa düşürerek sisteme dahil edilmesini sağlar.

Sonuç olarak;

Yerden ısıtma sizin ve evde yaşayan herkes için etkili ve konforlu bir ısıtma deneyimi sunar. Enerji faturalarınızda tasarruf etme imkanı sağlar ve ekonominize ciddi katkıda bulunur. Evde yaşayan evcil hayvanlarınız için de olumlu etki yaratır. Bakım ve servis gerektirmez bina yaşı kadar kullanım ömrü vardır. Borulara ve sisteme zarar gelmez zemin altında bulunduğu için görünmez ve yer kaplamaz. Tüm ısınma şekillerinde olduğu gibi riskleri doğru malzeme ve doğru proje ile  üstesinden gelmek mümkündür.

Sık Sorulan Sorular (FAQ)

Yerden ısıtma mı daha iyi yoksa petek mi?

Yerden ısıtma peteklere göre daha avantajlıdır. Çünkü yer kaplamaz ve yerin altında olduğu için görülmez. Daha az enerji harcadığı için tasarruf yapmanızı sağlar.

Evet. Eski evlere ve halihazırda oturduğunuz evlere de yerden ısıtma yapılır. Şap kırılıp ve petekler söküldükten sonra yerden ısıtma döşenir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Sisteminizi ilk kez açtığınız itibaren yaklaşık 5 saat içinde yerden ısıtma tüm zemini ısıtmış olup. Kapattığınız anda hemen soğumaz ilk açma ve kapatma genellikle uzun sürer.

Dezavantajı yok denecek kadar azdır çünkü geleneksel petekli sistemlerin yerine kullanılmak için tasarlanmıştır. Sadece ilk kurulum maliyeti ve sonradan yerden ısıtma yapılacaksa biraz maliyetli olabir. Bu yerden ısıtmanın değil şap kırma ve dökme hafriyat ve inşaat işlemleri masrafıdır.

Yerden Isıtma Görselleri

yerden ısıtma borusu
yerden ısıtma strafor döşeme
yerden ısıtma kollektörü
alttan ısıtma sistemi
sulu yerden ısıtma sistemleri
döşemeden ısıtma kollektörleri

Fiyat Teklifi için Hemen Arayın

En iyi ve rekabetçi fiyat teklifimizden yararlanın.